torstai 17. tammikuuta 2013

Matkalla satamaan

Päästäkseni laivaan minun on ensin matkustettava aika pitkä matka maitse. Kirjoitan tätä junassa Seinäjoen kohdalla: lähdin aamulla Raumalta bussilla Huittisten kautta Tampereelle, nousin junaan joka vie minut Oulun kautta Kemiin, ja Kemistä jatkan vielä vähän matkaa linja-autolla Tornioon.

Marjatta, kuva Wikimedia Commons -käyttäjä Eduard47, lisenssi CC BY-SA 4.0
Laiva, jolla lähden matkaan, on nimeltään Marjatta ja sen omistaa Langh Ship -varustamo. Laiva purjehtii Suomen lipun alla, ja se on rakennettu vuonna 1996 Hampurissa Saksassa. Marjatta kuljettaa sekä irtotavaraa että kontteja. Laivan pituus on noin 120 metriä ja pääkoneen teho on 5850 kilowattia - yli 130 kertaa suurempi kuin autoni moottorin teho. Lisätietoja löytyy varustamon laivaesittelystä. Käsittääkseni kyseessä on aika tavallinen tämän päivän suomalaisen merimiehen työpaikka.

Kuten jo edellisessä merkinnässä kirjoitin, en ole ollut aiemmin rahtilaivassa - paitsi muutamassa museoaluksessa. Kieltämättä mutama asia hieman jännittää. Mitä jos vaikka olen koko matkan ajan merisairas eikä työnteko onnistu?

1 kommentti:

 1. Älä huoli, Mikko. Jos merisairaus iskee, niin sille ei mitään voi. Nappasin terveydenhoidon oppaan Hylkyhuoneen naapurihuoneesta. Se neuvoo näin:

  "Meritautiin ei ole mitään tehokasta lääkettä. Jotkut toimenpiteet, kuten hiljaa selällään-makaaminen, pimeässä tai silmät ummessa, jotta välttyy näkemästä esineiden heilahtelemista edestakaisin, paastoaminen y.m. tuottavat muutamille lievitystä. Bromkalia voidaan koettaa 1 g:n annoksissa 4-5 kertaa päivässä, veteen liuotettuna."
  Pihl, Albin. Suom. Therman, Ernst. Terveyden- ja sairaanhoito aluksilla. Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki 1923.

  Tiedä sitten, auttaako tuo. Onkohan Marjatalla bromkalia? Jos meritauti iskee, kokeile ensin raittiin ulkoilman hengittelyä...
  Ystävällisin terveisin, (museohenkilökunnan ystävällisellä avustuksella),
  Kaskisukeltaja W.

  VastaaPoista